Werken in de detachering

Ik krijg veelal de vraag wat houd detacheren nou precies in en waar kan ik het mee vergelijken. Nou eigenlijk is er helemaal geen vergelijkingsmateriaal voor de detachering.

Ik ben toen ik afgestudeerd ben aan het werk gegaan binnen de VVT. Hier heb ik mijn eerste echte werkervaring opgedaan. Maar na een poosje kwamen de gedachten al bij mij naar boven van wil ik dit werk blijven doen tot aan mijn pensioen? Nee dat wilde ik helemaal niet.

Na mijn ervaring in de VVT ben ik gaan werken binnen de GHZ. Het werk hier was al weer heel anders dan in de VVT op zich erg leuk om te doen. Binnen de GHZ komt het begeleiden van zorgvragers heel erg naar voren terwijl je in de VVT vooral gericht bent lichamelijke gestel van de zorgvragers. Mijn laatste stage voor verzorgende IG was op de ouderen psychiatrie van de GGZ. Bij deze doelgroep kwam er bijna geen ADL en zorghandelingen voor. Binnen de GGZ is het echt de bedoeling om zorgvragers te begeleiden bij hun psychische aandoeningen. Dit was dan weer zeer interessant qua nieuwe toepassingsmethoden.

Op deze manier kwam ik erachter dat ik nog geen idee had wat ik nou leuker vind om te doen.

  • VVT: veel zorg, veel verpleegtechnische handelingen
  • GHZ: minder zorg, veel begeleiding in het zelf laten doen en ondernemen
  • GGZ: bijna geen zorg, zeer veel begeleiding met het leren omgaan van de psychische aandoeningen

Op deze manier kwam ik niet aan mijn persoonlijke voldoening. Ik wilde het liefst een locatie waar ik alle drie de zorgtypes bij elkaar had. Helaas dit bestaat niet en dat is maar goed ook anders word het wel een zooitje ongeregeld bij elkaar.

Na wat rond te hebben gekeken kwam ik uit bij een bedrijf dat doet aan detacheren. Ik had het al een paar keer voorbij zien komen maar nooit echt naar gekeken wat dit nou precies inhield omdat ik het vermoeden had dat het een soort uitzendbureau was.

Maar ik zat er net zoals vele andere mensen totaal naast. Detacheren is ver van wat een uitzendbureau is. Bij een uitzendbureau krijg je elke dag of elke week een nieuwe plek toegewezen om gaten op te vullen bij een bedrijf. Op deze manier kom je in een korte tijd op veel plekken zonder echt te weten hoe de werkzaamheden precies gaan bij dat geselecteerde bedrijf.

Bij detacheren ligt dit heel anders. Ik als detacheerder word door een bedrijf in huis gehaald. Mijn contact persoon van het detacheringsbureau legt alle contacten en zorgt voor een kennismakingsgesprek op de desbetreffende locatie. Als detacheerder draai ik dan ook echt mee in het team van de desbetreffende locatie voor een minimale periode van 3 maanden korter mag en kan niet binnen de detachering. Langer kan altijd maar dit gaat dan altijd in overleg met de detacheerder.

Als detacheerder vul je voor langere tijd een gat op in het team. Dit gat kan ontstaan door een werknemer die zwanger is of voor langere tijd ziek is. Het meeste dat voorkomt is door de drukte die ontstaat binnen de locatie. Er kan ineens een tekort zijn aan personeelsleden vanwege toenemende drukte in de zorg.

Wij als detacheerders komen dan de zorgteams ondersteunen totdat de drukte weer vermindert is of de werknemer weer terug komt in dienst. Voor een werkgever is het namelijk vaak duurder om iemand aan te nemen dan om iemand uit de detachering in dienst te nemen. Als je iemand in dienst neemt moet je wanneer het weer rustig is of de medewerker die ziek is weer terug komt ook uren blijven aanbieden. Wij als detacheerders kunnen dan gewoon weer naar een ander project gaan.

Het voordeel voor mij is dat ik voor een langere tijd op een vaste plek ben en goed mee kan draaien met het team doordat je de werkmethode gaat kennen. Maar daarbij ook de gedachten heb van heerlijk ik ben hier minimaal 3 maanden misschien als het goed bevalt wat langer maar daarna weer een nieuwe uitdaging met nieuwe werkmethodes.

Er zit ook een nadeel aan. Je kan van te voren niet weten of de doelgroep je gaat bevallen en/of je in een leuk team komt te werken. Ook is het soms moeilijk om afscheid te nemen als je ergens wat langer gewerkt hebt omdat je wel een band opbouwt met je collega’s en zorgvragers.

Ik hoop jullie een beetje duidelijkheid te geven kunnen hebben wat detacheren nou precies inhoud. Mochten jullie nou specifieke vragen hebben aan mij kunnen jullie altijd even contact met mij op nemen door een mailtje te sturen naar: detacherenindezorg@hotmail.com.

%d bloggers liken dit: