Blijf jij bij ons werken?

Vandaag begon mijn eerste dienst van de vijf. Ik stond op verdieping twee begon zoals gewoonlijk de rapportages gelezen. Ik ben twee dagen vrij geweest dus ik moest even wat verder terug lezen. Gelukkig was het een rustig weekend geweest zonder gekke dingen.

Samen met Karin* overlegde ik hoe we het gingen doen vanochtend. Karin mocht ook medicatie delen omdat zij ook Verzorgende IG is net zoals ik. Normaal staat er een helpende naast je en dan moet je ook langs haar bewoners om medicatie te delen. Nu hoefde ik dat dus niet te doen waardoor je extra tijd hebt voor de bewoners.

We gaan weer van start – GV Moveo

We gingen van start en ik kwam bij Jochem*. Jochem is een zelfstandige man die hulp nodig heeft met het uitzetten van zijn medicatie en het insmeren van de rug met zalf. Jochem had mij al een tijdje niet meer gezien en herkende me gelijk weer. Jochem zei gelijk: “Hey Peter ben je er nog wel ik dacht dat je weg was”. Ik reageerde optimistisch van hoe kan ik nou weg gaan zonder jullie allemaal gedag te zeggen. Dat is waar zei Jochem. Nadat ik de rug van Jochem had ingesmeerd ging ik door naar de volgende.

Zes keer lekker en goedkoop ontbijten buiten de deur - My happy kitchen &  lifestyle

Tanja* stond als volgende op mijn route. Tanja is aan één kant helemaal doof en aan de andere kant moet Tanja gebruik maken van een gehoorapparaat anders kan ze je niet verstaan. Tanja lag nog lekker te slapen dus heb ik eerst de medicatie en haar ontbijtje vast klaar gemaakt. Nadat alles klaar stond maakte ik Tanja wakker. Tanja staat altijd op met een grote glimlach zo ook vanmorgen. Op de route stond dat Tanja vandaag niet hoefde te douchen dus maakte ik alvast een lekker sopje en wachtte tot Tanja de badkamer in kwam lopen. Na het wassen en aankleden was Tanja zover om lekker in haar fauteuil te gaan zitten om bij te komen.

Tanja is nog één van de weinige bewoners die rookt. Tanja mag roken wanneer er maar iemand van de zorg of familie bij zit. Dit voor Tanja haar eigen veiligheid. Natuurlijk blijft het onder het roken van een sigaretje nooit stil. Tanja begon met de vraag: “Blijf jij bij ons werken?”. Ik reageerde op de vraag dat ik helaas niet voor altijd hier zal blijven. Tanja snapte dit wel maar vroeg gelijk maar hoelang blijf je nog hier werken. Ik zei tot nu toe blijf ik hier tot 30 september werken. Maar dan ben je hier niet lang geweest zei Tanja hoe kan dat.

Ik snap het wel, maar ik begrijp het niet - Bassie | Meme Generator

Ik heb Tanja toen het hele verhaal uitgelegd wat ik precies voor werk doe. Tanja snapte er helemaal niks van. Gelukkig had ik tijd zat om het nog even beter uit te leggen en dat heb ik op de volgende manier gedaan.

Peter:    Een aantal jaren geleden woonde u nog zelfstandig samen met uw man en kinderen.

Tanja:   Ja dat klopt dat is zo’n 20 jaar geleden zolang woon ik hier al.

Peter:    Op een gegeven moment kregen u en uw man het niet meer voor elkaar om volledig voor jezelf te blijven zorgen.

Tanja:   Nee dat klopt toen zijn wij inderdaad samen verhuist naar hier zodat wij wel op ons zelf waren maar met ondersteuning.

Peter:    Juist en dat ik eigenlijk precies wat ik op dit moment hier ook doe. Ik werk voor een ander bedrijf. Bij dat bedrijf werken allemaal mensen die in de zorg werken. Mijn werkgever krijgt dan een aanvraag binnen van een zorginstelling zoals hier dat er te veel werk is maar te weinig personeelsleden.

Tanja:   OHH dus als er geen personeel is dan huren ze jullie dus in eigenlijk.

Peter:    Helemaal goed. Wij worden voor een bepaalde periode ingezet in zorglocaties die het op dat moment erg druk hebben.

Tanja:   Maar kunnen ze dan niet beter zelf mensen aannemen?

Peter:    Ja dat is wel een optie maar als het naar verloop van tijd weer rustig word heb je wel een vast persoon die ook moet blijven werken. Wij kunnen dan gewoon weer weg gaan en naar een volgend project toe.

Tanja:   Dat lijkt mij nou ook wel wat zei ze. Natuurlijk niet meer op mijn leeftijd maar als dit er vroeger was had ik dit misschien ook wel gedaan.

Peter:    Het is zeker leuk om op deze manier te werken. Maar je moet wel elke keer weer nieuwe mensen leren kennen.

Tanja:   HMM ja dat is wel waar. Maar zit je dan altijd bij al die oude knarren zoals wij?

Peter:    Dat kan, maar ik kan ook op projecten komen met jongere mensen of misschien zelfs wel met kinderen.

Tanja:   Dat is dan wel leuk en afwisselend werk. Ik vind het leuk om nou toch eens te weten wat je precies doet. Ik vind het alleen wel jammer dat je ons na 30 september gaat verlaten.

Peter:    Nou u bent niet de eerste die dat al zei ook Jochem dacht al dat ik weg was.

Tanja:   Ja zo gek is dat niet hoor. Er werken bijna geen mannen in de zorg en als er dan eindelijk een man komt gaan die weer weg. Gelukkig heb je wel een mooie baan waar je trots op mag zijn.

Peter:    Dat ben ik zeker Tanja. We gaan er nog een paar leuke en gezellige maanden van maken dat ik hier nog ben. Tot vanmiddag ik ga weer even verder om andere mensen te helpen.

Tanja:   Is goed tot straks ik ga nu even lekker ontbijten.

Dit vind ik persoonlijk dus het mooie aan dit beroep de warme dank die je terug krijgt. Ook al ben ik op sommige plekken misschien maar 3 maanden. Bewoners gaan zich aan je hechten. Het grootste voordeel van de detachering vind ik dan ook dat je geen extra verplichtingen hebt.

Ik moet op de locaties zeker wel met de huisarts spreken of afspraken regelen voor de mensen. Maar er zijn ook onderdelen zoals het bestellen van hulpmiddelen of materialen. Daar zijn een aantal vaste teamleden voor die dat doen. Ook ben je geen eerste aanspreekpunt voor de familie omdat je niet deel uitmaakt van een vast team. Ik weet vanuit mijn opleiding wel hoe ik dat moet doen maar met mijn werk als detachering is dat niet of nauwelijks mogelijk.

Het voordeel dat je zo vrij bent is dat je meer tijd hebt om er voor de bewoner te zijn. Even gezellig bij iemand zitten kletsen zoals vanmorgen of iemand even lekker meer naar buiten nemen voor een wandeling. Sommige vaste collega’s doen dit ook wel maar dat blijft het andere werk weer liggen waardoor ze of langer moeten doorwerken of zelfs thuis nog dingen moeten afronden. Ik kan hier zelf lekker vrij in zijn en buiten de geplande zorg om leuke dingen ondernemen.

*Alle namen in deze blog zijn fictieve namen*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: