Mondkapjes plicht

Zoals ik eerder al had aangegeven in mijn eerste blog maak je vaak grappige en mooie verhalen mee, maar je kan ook boze verhalen horen of juist verdrietige verhalen van bewoners.

Vandaag werkte ik samen met Johan*. Johan had de dagdienst en ik had heerlijk de korte dienst tot 12:30. Ook Saskia* had een korte dienst. Saskia werkte vanmorgen op verdieping 3 en Johan en ik werkten samen op verdieping 4. Nadat alle zorg klaar was en we lekker koffie gedronken hebben was het tijd om alvast wat te rapporteren en om familie te ontvangen van bewoners.

Bij ons in het gebouw is het dragen van een mondkapje verplicht. Zo moet dus elke bezoeker zich houden aan de gestelde regels met betrekking tot de corona en het dragen van een mondkapje. Er mag bij ons dagelijks 1 bezoeker per keer komen verdeeld over 3 bezoekers per week. Elke bewoner mag dus 3 familieleden of vrienden kiezen die om de beurt op bezoek mogen komen. Tijdens het bezoek geld de 1,5 meter regel en het dragen van een mondkapje.

Nu zijn er dus helaas bezoekers die tijdens het bezoek op de gang netjes een mondkapje op hebben maar wanneer ze eenmaal op het appartement zijn deze afgaat. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daar wijzen wij het bezoek dan ook op. De meeste bezoekers accepteren dit en zetten netjes de mondkapjes weer op.

Leuke Grappige Deurhangers - Feestperpost

Echter gebeurde er vandaag iets wat bij ons allen erg bij zal blijven. Saskia ziet dat Karin* bezoek krijgt. Op het moment dat het bezoek de deur dicht wil doen komt er een deurhanger aan de buitenkant van de deur te hangen met de tekst “Let op er is bezoek”. Saskia dacht al van hmm dat is wel vreemd maar oké het bezoek wil vast even privacy zonder gestoord te worden door de buren van Karin.

Nadat Saskia de medicatie van de andere bewoners klaar had moest Saskia alleen nog even naar Karin voor haar tabletje. Maar Karin had bezoek dus klopte Saskia netjes aan voordat ze bij Karin naar binnen ging in verband met het bezoek.

Op het moment dat Saskia de kamer betreed krijgt ze gelijk de wind van voren van het bezoek. Wat Saskia wel niet bezielde om zomaar binnen te komen. Saskia verontschuldigde zich en benoemde alleen maar voor de medicatie te komen. Het bezoek werd als maar meer geagiteerd naar Saskia toe. “De volgende keer wacht je tot ik de deur open doe begrepen” zei het bezoek van Karin. Saskia wist niet wat ze hier mee aan moest en is dus na het geven van de medicatie naar ons toe gekomen.

Mondkapje 3 laags kopen? Gecertificeerd. 10 stuks €4,95

Wat bleek en dat vertelde Saskia toen ze bij Johan en mij stond dat het bezoek helemaal geen mondkapje op had binnen. De bedoeling was dat wanneer er geklopt werd er gewacht werd tot er open gedaan werd met mondkapje op alsof ze zich netjes aan de regels hielden.

Wij van de zorg weten dat Karin ons erg moeilijk kan verstaan met de mondkapjes en wij daarom harder moeten praten. Ook kan Karin heel goed liplezen maar dat gaat niet door het mondkapje heen. Maar dat geeft het bezoek nog niet de gelegenheid om hun mondkapje maar af te doen.

Johan en ik zeiden gelijk toen Saskia dit vertelde dat ze direct naar de leidinggevende moest gaan om dit te vertellen omdat dit gewoon niet kan. Johan zei: “Wij worden op deze manier belemmert in het geven van de juiste en verplichte zorg momenten, plus dat onze collega gewoon zonder enige reden uitgekafferd word”. Saskia en ik waren het hier helemaal mee eens. Saskia is toen gelijk naar de leidinggevende gegaan om haar verhaal te doen van wat er nou precies gebeurt was bij Karin op het appartement.

Niet veel later kwam Saskia met een verbolgen gezicht terug bij ons. Johan en ik zagen dit en vroegen gelijk wat er aan de hand was. Nou zei Saskia: “Wij moeten dit maar aanpassen in het zorgplan van Karin. Wij kunnen op het appartement niet in de gaten houden wat er gebeurt. Op de gang mogen wij het bezoek verplichten om een mondkapje op te doen en mogen wij voor politieagent spelen maar op het appartement zelf kunnen wij niet veel maken”.

Op dat moment kwamen er nog meer collega’s naar boven die dit hoorden en die riepen allemaal Prima!! als dit de regel wordt dan dragen wij vanaf nu ook alleen nog maar de gewone mondkapjes ook tijdens de zorgmomenten. Wij hebben tijdens het bieden van de ADL namelijk de FFP2 maskers die op moeten omdat je anders te dichtbij komt. Maar als het bezoek dat zelf mag bepalen dan doen wij dat ook maar.

Zo kwam er een einde aan de discussie over hoe de regels nu gehandhaafd worden en met welke maten er gemeten word. Er worden dus blijkbaar regels gemaakt met betrekking tot het coronavirus. Deze regels zijn er om het coronavirus buiten het tehuis te houden omdat we geen nieuwe besmettingen meer willen hebben. Terwijl er aan de andere kant niet eens gekeken word naar wie zich wel en niet houd aan de regels.

Ik moet persoonlijk zeggen dat we hopelijk weer een beetje terug kunnen gaan naar het normale leven. Voor niemand is het leuk om in quarantaine te leven of met mondkapjes in winkels te lopen. Maar als we er op deze manier mee omgaan dan kan het nog lang duren voordat we weer normaal kunnen leven zonder mondkapjes, zonder 1,5 meter, zonder avondklok. Als we dit willen bereiken moeten we dit met elkaar doen. Maar wanneer je op deze manier omgaat met regels denk je ook niet in het belang van de mensen om je heen.

STAY SAFE AND FOLLOW THE RULES Poster | asd | Keep Calm-o-Matic

Alle namen in dit verhaal zijn fictieve namen*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: