Het jojo effect

Ook vandaag heb ik weer een dagdienst. Samen met Piet*, Thea* en Kim* zitten we rustig onze rapportages te lezen. Piet is gister jarig geweest en had al gezegd dat hij wat lekkers voor bij de koffie had.

Als er iemand bij ons op de afdeling zegt ik heb wat lekkers voor bij de koffie dan lijkt het net alsof iedereen nog harder kan werken. Iedereen wil natuurlijk weten wat het is en we gingen dan ook na het lezen van onze rapportage meteen aan de slag.

Ik begon mijn dienst bij Klara*. Klara is een bewoonster van ons die voorheen jaren lang in de GGZ gewoond heeft. Klara haar man woonde toen der tijd nog op zichzelf maar sinds Klara haar man bij ons is komen wonen heeft hij ervoor gezorgd dat Klara uit GGZ overgenomen werd door ons.

Dit is allemaal super gegaan alleen Klara zat niet voor niks bij de GGZ. Klara heeft namelijk last van een bipolaire stoornis. Dit houd in dat Klara last heeft van manische depressies, hypomane (gedragen mensen zich opvallend druk en actief). In deze periodes kan je met Klara dan ook niet heel veel beginnen. Behalve structurerende zorg bieden.

Gelukkig kent Klara ook periodes waarbij het beter gaat. Dit noemen wij dan ook een klachten vrije periode. Natuurlijk is Klara dan niet helemaal klachtenvrij maar Klara is in deze periodes minder depressief en minder hypomane.

Tijdens de lunch had ik het hier samen met Thea* over dat het de laatste tijd weer zo goed gaat met Klara. Ook Thea merkte dit en begon gelijk over het jojo effect. In de periode dat ik hier nog niet aan het werk was ging het met Klara ook al zo. Toen waren alleen de pauzes tussen de klachten sneller weg en weer sneller terug.

Nu Klara betere medicatie heeft komen de depressieve periodes wel op maar die houden langer aan net zoals de klachtenvrije periode. Klara kan nu soms tot wel een maand lang achter elkaar depressief zijn of juist heel vrolijk en begaan zijn.

Gelukkig word en dan ook nauw samengewerkt met de psycholoog om het voor Klara en voor ons zo prettig mogelijk te maken.

LG-Imports Jojo smiley 5 cm metaal - Internet-Toys

Maar even terug komen op het jojo effect waar Thea het over had tijdens de lunch nam een verrassend grappige wending. Ik begon namelijk over de periode dat Klara in haar depressieve en hypomane periode zat en dat ik toen een tafereel meegemaakt heb wat mij voor altijd bij zal blijven.

Elke 10 minuten van de dag liep Klara van en naar het bankje op de gang waar ook mijn mede collega Piet* aan het werk was. In verband met corona kregen we allemaal op elke verdieping een bankje om op te zitten voor het rapporten. Op het moment dat Klara er weer aan kwam zat Piet rustig te rapporteren over de dienst die gedraaid was.

Klara in haar hypomane opwelling ging naast Piet op het bankje zitten en bewoog als een gek heen en weer. Daarbij riep Klara de hele tijd ik weet het niet meer, ik weet het niet meer, waar is mijn brood, ik moet brood hebben. Piet reageerde hier één keer op met de zin van Klara kan je iets zachter praten ik ben aan het rapporteren. Maar Klara was zo hard aan het roepen dat Klara Piet helemaal niet gehoord heeft.

Wipwap Walvis Little Tikes blauw 4879

Ik werkte toen mijn dienst op verdieping 4 en liep toevallig over de balustrade terug naar mijn rapportage plek. Op dat moment zag ik Klara en Piet zitten. Er viel mij echter gelijk iets op elke keer als Klara naar beneden ging op de bank door haar bewegingen ging Piet weer omhoog, het leek wel een wipwap waar Klara en Piet samen op zaten.

Piet deerde het ook niks en bleef ondanks de rare bewegingen rustig door rapporteren. Het was zo komisch om te zien dat ik het bijna niet meer droog kon houden. Nadat ik dat dus verteld had aan Thea kwam zij ook al niet meer bij. De andere collega Kim had het verhaal niet gehoord maar moest wel lachen en wilde het ook weten.

Zo gezegd zo gedaan ik weer het verhaal verteld en Piet zat daar ook bij. Dus ook Kim moest na het verhaal enorm lachen. Gelukkig kon Piet er zelf ook wel om lachen maar nam ons gelijk weer beet door te zeggen: “dus ik trakteer uit vriendelijkheid voor mijn verjaardag en ik word daarna in de zeik gezet”? Hier konden we natuurlijk allemaal om lachen.

Zo maak je op een rustige en vredige zondag toch weer iets leuks mee wat stilte en de rust even breekt. Na de lunch hebben we nog even de laatste dingen gedaan en gerapporteerd om aansluitend over te dragen en weer lekker naar huis toe te gaan.

Het was weer een gezellige en geslaagde dag. Ik hoop dat als jullie het lezen dat ook jullie moeten lachen om het verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: