Een heerlijke rustige zaterdag

Het was zaterdag en ik begon met mijn dagdienst. Ik begin altijd om 07:00 uur zodat ik van 07:00 tot 07:15 de rapportages kan lezen. De revalidatie afdeling heeft bij ons nachtdienst dus een echte overdracht hebben wij vaak niet. Dit komt ook omdat ik op dit moment op individueel wonen werk. Dit is een afdeling waar mensen kunnen wonen die nog erg zelfstandig zijn maar toch wel enige zorg nodig hebben wat hun zelf niet meer lukt.

Individueel wonen lijkt een beetje op de thuiszorg maar dan intern. Wij beschikken over 4 verdiepingen die elk bestaan uit 10 bewoners. Elke bewoner heeft een eigen appartement met eigen keuken en badkamer. Na de rapportages gelezen te hebben van de verdieping waar ik stond kwam ik er al snel achter dat alles lekker rustig was op het moment en er geen schokkende dingen waren gebeurt.

Ik vroeg aan mijn mede collega’s (Tanja*, Petra* en Kim*) hoe het er bij hun op de verdieping uitzag. Ook bij hun was het op dat moment nog rustig zonder gekke dingen. Nu ga je vast denken maar 4 man personeel op bewoners? Gelukkig is dit niet het geval. Wij worden nog ondersteund door helpende. Tanja, Petra, Kim en ik draaien de verantwoordelijkheidsdienst over de verdieping en wij mogen ook medicatie delen.

TENA PANTS ORIGINAL PLUS 792536 MEDIUM

Rond 07:15 ga ik naar Johan*. Johan is een bewoner van ons waar wij eigenlijk alleen komen om medicatie te delen. Johan is nog erg zelfstandig en rijd graag in zijn scootmobiel rond over de gang. Nadat ik de medicatie klaar had vroeg Johan of hij nog incontinentiemateriaal mocht krijgen. Johan had er inderdaad nog maar 4 liggen en hij krijgt altijd 5 voor een hele dag. Ik ging naar het voorraadhok op de gang en haalde daar 1 broekje op voor Johan. Eenmaal terug bij Johan bleek Johan er niet van gediend dat hij maar 1 broekje kreeg. Johan was er van verondersteld dat hij er 5 zou krijgen voor de gehele dag. Ik heb Johan uitgelegd dat als hij er van mij 5 zou krijgen dat hij er dan 9 zou hebben en geen 5 wat de afspraak is. Hier was Johan het totaal niet mee eens en stuurde mij weg. Ilja* mijn helpende collega van vanmorgen kreeg een Alarmering van Johan. Ook hier vertelde Johan het hele verhaal over de broekjes en dat die “Snotaap” hier niet meer hoefde te komen. Ilja benoemde gelijk dat zij niet zo met Johan in gesprek ging en ook niet tolereerde dat Johan zo over collega’s praat. De alarmering kwam bij de helpende en niet bij mij omdat ik ’s ochtends mijn aandacht bij de medicatie moet houden. Na de lunchpauze krijgt de dagdienst de hoofdpieper weer terug.

Nadat het hele verhaal klaar was kon ik verder met mijn medicijn ronde. De meeste ADL taken worden in de ochtend overgenomen door de helpende. Ik als verzorgende IG heb ook wel ADL maar dat is vaak nadat de medicatie al klaar is. Dit doen we omdat bewoners anders te laat hun medicatie krijgen en dit niet de bedoeling is.

Huh: dagelijks een kop koffie blijkt goed voor de huid | Beau Monde

Rond 10:00 uur waren wij klaar met de ADL en heb ik even gebeld naar Tanja, Petra en Kim hoever zij waren. Ook zij waren klaar en we konden gezellig een kopje koffie drinken wat we wel verdienden na een op zich rustige ochtend.

Na de koffie ging een ieder weer terug naar de verdieping waar we aan het werk zijn. Nu was het tijd om even te kijken of alle vuilnis bakken nog geleegd moesten worden bij de bewoners. Zo zag je toch alle bewoners even en kwam je ook weer even aan de praat met de bewoners waar ik vanmorgen alleen geweest was voor de medicatie. De meeste bewoners kennen je al en vragen dan ook hoeveel dagen je moet werken. Als je namelijk meerdere diensten achter elkaar hebt sta je meestal op dezelfde verdieping is voor zowel de zorg als voor de bewoners erg prettig. Rond 12:00 uur heb ik de middag medicatie gedeeld 1 van de bewoners was op het appartement de andere 2 bewoners waren bij de meerzorg.

Bij de meerzorg komen bewoners die wat vergeetachtig worden. De meerzorg is een klein groepje bewoners die gezellig met elkaar eten en spelletjes doen. Dit vind plaats in onze huiskamer. Vooral in deze periode is het voor die bewoners lastig om alleen op de kamer te blijven. Wij kunnen op de afdeling namelijk niet elke 10 minuten bij hun langs gaan omdat ze bellen dat ze het even niet meer weten. Hier zaten mijn andere 2 bewoners al lekker aan de lunch toen ik met de medicatie kwam.

Lunch | Populaire Allerhande recepten | Albert Heijn

Na de medicatie ronde was het ook voor ons lunchtijd. De helpende gingen met de eet-kar langs de appartementen van bewoners die niet naar het restaurant gingen om te eten. Nadat zij hun ronde erop hadden zitten kwamen ze zeggen dat ze naar huis toe gingen. De ochtend diensten duren maar tot 12:30 uur.

Na onze lunch was het tijd om een aantal bewoners naar bed te brengen die ’s middags even willen liggen. Deze bewoners worden er dan door de late dienst weer uit gehaald. In de middag is het verder eigenlijk het rustigste. Dan heb je tijd om te rapporteren en om andere zorgtaken te regelen. Maar omdat het weekend is hoefde er vandaag niet veel te gebeuren. Er zijn nog een aantal alarmeringen geweest van bewoners die naar wc moesten maar verder was het een heerlijke rustige dienst.

Om 15:00 uur komt de late dienst en kunnen wij overdragen. Ik had eigenlijk geen bijzonderheden op die kleine gebeurtenis van Johan na dan. De late dienst zei al geen zorgen hij gaat het straks weer opnieuw proberen, maar dan krijgt hij ook van mij hetzelfde te horen zei Klara*.

Zo kon de dagdienst heerlijk naar huis toe en kon ik fijn nog even genieten van het lekkere zonnetje en natuurlijk bezig gaan met mijn blog want er moest wel een verhaal komen.

zonnetje - Basisschool De Hoeve
  • Alle namen die in het verhaal staan zijn fictieve namen vandaar het *.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: